.
.
.
.

...

Ben Stiller

23. března 2008 v 10:49 | Káťa |  ♣ Katka
Ben Stiller

Datum narození:
30.11.1965
Místo narození:
New York, USA
Znamení:
Střelec
Ben je synem komediálních herců Jerryho Stillera a Anne Mearaové, se kterými vyrůstal v Manhattanu. Díky tomu bylo jeho budoucí povolání téměř jisté. Už v deseti letech se objevil před filmovou kamerou v televizním seriálu "Kate McShane" (1975). Po střední škole se rozhodl jít studovat film na University of California v Los Angeles, kterou však po devíti měsících studia v roce 1984 opustil.
O dva roky později se začal objevovat v několika filmech, jako bylo válečné drama Stevena Spielberga Říše slunce "Empire of the Sun", televizní film Dum modrého listí "The House of Blue Leaves" a komedie Zběsilá honička "Hot Pursuit". Díky těmto malým rolím se propracoval k první významné roli ve filmu Divocí koně "Fresh Horses" (1988).
V roce 1989 začal pravidelně pracovat, jako herec a scénárista v televizní show "Saturday Night Live". Jelikož mu tato práce byla velmi blízká, vytvořil si vlastní úspěšný komediální pořad "The Ben Stiller Show" (1990, 1992, 1993). Navzdory kladnému ohlasu se televizní stanice FOX rozhodla pořad zrušila. Ben a jeho spolupracovník poté za tento pořad získali cenu Emmy (1993) za scénář.
Svůj režijní debut uskutečnil ve filmu Bolestná realita "Reality Bites", kde si hlavní roli zahrála Winona Ryderová. Film se stal poměrně úspěšným a částečně kultovním filmem. Ve velmi úspěšné komedii o lásce, sexu, rodině a jiných náhodách Flirtování s katastrofou "Flirting with Disaster" ztvárnil hlavní postavu Mela Coplina, který hledá své pravé rodiče. Své druhé režijní dílo Cable Guy "The Cable Guy", kde si hlavní roli servismana Chipa Douglase zahrál komik Jim Carrey se stalo neúspěšným.
Velký úspěch přichází v komedii Něco na té Mary je "There's Something About Mary", kde si jednu z hlavních rolí zahrál po boku sexy Cameron Diazové a Matta Dillona. Už jako Hollywoodská hvězda pokračoval ve filmu "Mystery Men" (1999), kde zahrál vůdce neobvyklých superhrdinů. Další hlavní roli ztvárnil v bláznivé romantické komedii Rabín, kněz a krásná blondýna "Keeping the Faith" (2000) o nejpodivnějším milostném trojúhelníku.
V další komedii Fotr je lotr "Meet the Parents" si zahrál Grega Fockera, který je až po uši zamilován do dcery Jacka Byrnese (Robert De Niro), bývalého agenta CIA. Následující film, který režíroval, produkoval, napsal pro něj scénář a zahrál si hlavní roli byla komedie "Zoolander" (2001). Ve filmu se objevil spolu s Owenem Wilsonem a Millou Jovovichovou.
Jedním z posledních filmů, kde se objevil spolu s Genem Hackmanem, Gwyneth Paltrowovou, Owenem Wilsonem a Danny Gloverem je komedie Taková zvláštní rodinka "The Royal Tenenbaums" (2001).
Ben je od května 2000 ženatý s herečkou Christine Taylorovou, která si také zahrála ve filmu "Zoolander".
Filmografie:
2007 Těsně vedle (Heartbreak Kid, The) ...Eddie Cantrow

2006 Škola svádění (School for Scoundrels) ...Lonnie

2005 Sledge: The Untold Story ...Commander
2004 Starsky & Hutch (Starsky & Hutch) ...David Starsky
2004 Riskni to s Polly (Along Came Polly) ...Reuben Feffer
2004 Závist (Envy) ...Tim Dingman
2004 Dodgeball: A True Underdog Story ...White Goodman
2004 Zprávař: Příběh Rona Burgundyho (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy) ...Arturo Mendes
2004 Jeho fotr, to je lotr! (Meet the Fockers) ...Greg Focker
2003 Baba na zabití (Duplex) ...Alex Rose
2003 Tenacious D: The Complete Masterworks ...Passerby (segment "Tribute")
2003 Nobody Knows Anything! ...Peach Expert
2002 Legend of the Lost Tribe ...Robbie the Reindeer
2002 Liberty's Kids: Est. 1776 ...Thomas Jefferson
2002 Orange County ...The Firefighter
2002 Brilliant But Cancelled ...
2001 Royal Tenenbaums, The ...Chas Tenenbaum
2001 Zoolander (Zoolander) ...Derek Zoolander
2000 Mission: Improbable ...Tom Crooze
2000 Independent, The ...Cop
2000 Rabín, kněz a krásná blondýna (Keeping the Faith) ...Rabbi Jake Schram
2000 Fotr je lotr (Meet the Parents) ...Gaylord 'Greg' Focker
1999 Mystery Men (Mystery Men) ...Mr. Furious
1999 MTV Uncensored ...
1999 Suburbans (Suburbans, The) ...Jay Rose
1999 Sob Robbie a Velké sobí hry (Hooves of Fire) ...Robbie the Reindeer
1998 Permanent Midnight ...Jerry Stahl
1998 Zero Effect ...Steve Arlo
1998 Your Friends & Neighbors ...Jerry
1998 There's Something About Mary ...Ted Stroehmann
1998 Backstreet Boyz ...
1997 Derek Zoolander University ...Derek Zoolander
1996 Ztraceni na Manhattanu (If Lucy Fell) ...Bwick Elias
1996 Flirting with Disaster ...Mel Coplin
1996 The Cable Guy (The Cable Guy) ...Sam Sweet/Stan Sweet
1996 Rivalové (Happy Gilmore) ...Orderly in Nursing Home
1994 Bolestná realita (Reality Bites) ...Michael Grates
1993 2 Stupid Dogs ...Additional Voices
1992 Highway to Hell ...Pluto's Cook/Attila the Hun
1990 Working Tra$h ...Freddy Novak
1990 Stella ...Jim Uptegrove
1989 Elvis Stories ...Bruce
1989 Saturday Night Live: 15th Anniversary ...Butch Patrick
1989 That's Adequate ...Chip Lane
1988 Fresh Horses ...Tipton
1988 Hustler of Money, The ...Vince
1987 House of Blue Leaves, The ...Ronnie Shaughnessy
1987 Hot Pursuit ...Chris Honeywell
1987 Říše slunce (Empire of the Sun) ...Dainty
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.